10-навика-които-спестяват

10 навика, които ни спестяват време

0
(0)

Лятото минава доста по-бързо, отколкото ни се иска и сега е чудесно време да помислите за начините, по които можете да спестите време за ежедневни задачи и да си освободите такова за хората и дейностите, които дават смисъл на живота ви. Ето топ 10 навика, които можете да си създадете и с които да си спестите време.

Справяйте се с малки задачи веднага

Когато се справяте с малките задачи, веднага щом те се появят, спестявате време, в което да си мислите и да се притеснявате, че те трябва да се свършат. Например, създайте си навика да отговаряте на имейли, веднага след като ги прочетете. Ще спестите времето за повторно четене на имейла отново по-късно.

Кажете „не“ на енергоизчерпващи дейности

Елиминирайте дейности, които ви изцеждат или създават негативни чувства у вас като вина, гняв, тъга, притеснение или ревност. Тези дейности са не само загуба на вашето ценно време, но и негативните ефекти се преливат в други аспекти от живота с по-висока стойност… Например, когато сте разтревожени, всички други дейности ще ви отнемат повече време и ще бъдат по-малко приятни.

Обърнете внимание на нещата и хората, които ви карат да се чувствате добре, и се фокусирайте върху тях.

Спрете да се стремите към съвършенство

Усилията да направите нещо перфектно отнема допълнително време и енергия. Затова решете кои дейности в живота ви заслужават най-големите ви усилия и след това превърнете в навик това да избягвате времето, изчерпано за перфекционизма при по-малко критични задачи. Например, има смисъл да полагате допълнителни усилия, когато боядисвате стая, в която ще живеете години наред, но има по-малко смисъл внимателно да сгъвате дрехи, които ще бъдат скрити в чекмедже.

Станете веднага, щом алармата ви звънне

Помислете си… Ако отлагането на алармата ви е настроено през пет минути и го натиснете два пъти в рамките на сутрин, можете да изгубите повече от един час през седмицата. А така или иначе няма да се наспите много повече.

Избирайте тоалета си за деня предната вечер

Ще спестите време през деня, когато то ви е най-необходимо!

Сгъвайте, докато вървите

Създайте си навика да не оставяте чистото пране да се натрупва. Вместо това сгънете или окачете дрехите, веднага щом ги извадите от сушилнята. Ще имате по-малко дрехи, които се нуждаят от гладене и ще спестите време в търсене на съвпадение между чорапите, ако правите всичко това в движение.

Не купувайте нещо, ако нямате нужда или място за него

Опитайте да пускате в дома си само предмети, от които наистина се нуждаете, и за които имате място за съхранение. Ще спестите време, като избягвате струпването и търсенето на място за ненужни неща. Плюс това няма да ви се налага да отделяте време да се отървете от тях впоследствие.

Елиминирайте разсейванията и прекъсванията

Премахнете страничните фактори от работната си зона и изключете всички електронни звукови известия като текстови, социални медии и нотификации по имейл. Създаването на работни сесии без прекъсвания ще направи работата ви по-продуктивна и по-малко податлива на грешки, което означава, че ще свършите по-бързо.

Записвайте си

Ако трябва да свършите нещо, но не можете да го направите сега, запишете си. Ще спестите време и енергия в опитите да запомните или да си напомните даденото нещо, както и всички отрицателни последици, които биха могли да настъпят, ако забравите да свършите задачата.

Съсредоточете се върху нещата едно по едно

Ако сте вдъхновени да си създавате нови навици за пестене на време, изберете един и му отдайте пълното си внимавате. Това е по-бърз път до финала, бъдете сигурни.

А още един страхотен навик да си спестите време е, вместо да готвите, да си поръчате храна от https://www.foodpanda.bg/!

ТОП 5 ХРАНИ ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация