сърце-стероиди

Влияние на стероидите върху сърцето

0
(0)

Разговорите за страничните ефекти на анаболните и андрогенните стероиди може да бъдат дълги и много разпалени.

Достатъчно е да предоставите на в историите всякакви ужасяващи подробности и да ги предложите на лековерния читател в очакване, че той приема всичко по номинал. Особено когато смятате, че има „социален ред“ за такива статии и следователно те ще бъдат търсени в различни публикации и ще са добре платени. Защитата на „анаболните стероиди“ е неблагодарна задача.

За някой, който никога през живота си не се е сблъсквал с подобни лекарства, подобно мнение може да предизвика само крива усмивка, казват те, „пиши,пиши, така или иначе мотивите ти са добре известни, предполагам, че ти самият си на стероиди или може би имаш  връзка с някой наркобос“.

Общоприето мнение

Не изразява нищо добро. Поне за тези, които използват „химия“ относително редовно. Лекарите обикновено свързват повечето неизправности в сърдечно-съдовата система с приема на големи дози анаболни стероиди и андрогени (AAS).

Първо, има мнение (по-нататък ще покажем, че има основание), че като приемаме високи дози AAS, по този начин причиняваме намаляване (често много значително) на нивото на HDL – липопротеини с висока плътност, които също се наричат ​​“добър холестерол“ … Те, между другото, те се различават от липопротеините с ниска плътност (LDL), който се счита за „лош холестерол“.

Съотношението на тези липопротеини в кръвта е строго определено: HDL – 54-64%, HDL – 32-36%, останалото е липопротеини с много ниска плътност. Когато нивото на HDL намалява и това съотношение се измества към LDL, това може да показва вероятността от развитие на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, като например атеросклероза или исхемична болест на сърцето.

На второ място, общоприето е, че „злоупотребата“ с AAS (поставяме тази дума в кавички, тъй като досега никой не е успял да обясни ясно какво точно се разбира под злоупотреба) води до повишаване на кръвното налягане, което значително увеличава вероятността от инсулт, и миокарден инфаркт.

Трето, анаболните стероиди се считат за причина за развитието на хипертрофия на лявата камера на сърцето при спортисти, които тренират с тежести, които също могат да се развият поради изтъняването на стената му. По правило такава хипертрофия е предвестник на различни видове сърдечни проблеми.

Как стоят нещата в действителност

Първо, нека разгледаме по-отблизо липопротеините с ниска и висока плътност. Учените, които веднъж са провеждали подобни изследвания, са били изключително изненадани от факта, че според резултатите от експериментите се е оказало, че няма видими разлики или несъответствия с нормата във функционирането и структурата на артериите при спортисти, които са приемали високи дози AAS и тези, които никога не са използвали AAS (Sader MA, Griffiths KA, McCraid RJ, et al. Андрогенни анаболни стероиди и артериална структура и функция при мъже културисти // Journal of the American College of Cardiology 2001; 37 (1): 224-230). Също така за повече информация за анаболните стероиди посетете този сайт.

Също така беше проведено друго представително проучване, доста дълго, чиято основна цел беше да се проучи механизмът на ендогенното производство на тестостерон при мъже във възрастовата група от 41 до 61 години. В проучването са участвали 66 представители от мъжки пол (Zhmuda D.M., Cowley D.A., Kriska A., et al.

Надлъжни връзки между ендогенен тестостерон и сърдечно-съдови заболявания, рискови фактори при мъже на средна възраст // American Journal of Epidemiology , 1997; 146 (: 609-617). Констатациите на изследователите са както следва: намаляване на производството на ендогенен тестостерон, свързано с възрастови промени, придружено от намаляване на HDL, т.е. „добър тестостерон“, и увеличаване на триглицеридите. В резултат изследователите стигнаха до формулирането на това: обяснението за появата на проблеми със сърдечно-съдовата система, които възникват с възрастта, е намаляване на производството на ендогенен тестостерон.

Подобни експерименти бяха проведени и от полски специалисти (Zglizinski S., Ossovski M., Slowinska-Srednik J., et al. Ефектът от терапията с тестостерон върху липиди и липопротеини с хипогонадизъм при възрастни мъже // Атеросклероза, 1996; 121 (1): 35-43 ). Пациентите с ниски нива на тестостерон са инжектирани с тестостерон енантат (200 mg) всяка седмица. В проучванията са включени 22 пациенти. В края на експеримента стана ясно, че терапията с тестостерон връща нивата на естрадиол и тестостерон в норма. Освен това беше установено, че нивото на LDL, т.нар. „Лоши холестерол“ намалява, докато нивото на HDL остава непроменено.

Ами високите дози AAS и понижаването на HDL?

По-рано споменах, че страховете по този въпрос са напълно оправдани. Изследвания, посветени на това, бяха проведени в Университета на Северен Тексас (Dukerman R.D., McConatie V.D., Zachariya N.Y. Тестостерон, глобулин, свързващ половите хормони, липопротеини и съдов риск // Journal of Cardiovascular Risk 1997; 4 (5- 6): 363-366). Получените резултати бяха доста неочаквани. Всъщност тези, които редовно приемат високи дози андрогени, са имали по-ниски нива на „добър холестерол“, но са имали и по-ниски нива на „лош холестерол“.

Нивата на триглицеридите са приблизително еднакви както при „естествените“, така и при „химическите“ спортисти. В допълнение, „химическите“ спортисти са имали понижено ниво на аполипротеин В (високото ниво на това вещество показва повишен риск от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система). Такава ирония на съдбата! Заключението, което е формулирано според резултатите от изследването, е следното: употребата на анаболни стероиди и андрогени, дори във високи дози, не увеличава риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания.

Нещата са не по-малко трудни с кръвното налягане. Първо, има поне едно проучване, което е установило връзка между кръвното налягане и нивата на тестостерон (Coe KT, Barrett-Connor E., Кръвно налягане и ендогенен тестостерон при мъжете: обратна връзка // Journal of Hypertension, април 1988 г.) , Част 6. № 4332). Тази връзка е обратна, което е отразено в заглавието на статията.

С други думи, когато вашите собствени нива на тестостерон спадат, кръвното ви налягане има тенденция да се повишава. Освен това употребата на никакви анаболни стероиди и в никакъв случай на всеки спортист води до рязко натрупване на вода в тялото и следователно до увеличаване на телесното тегло, което обяснява повишаването на кръвното налягане.

По отношение на хипертрофия на лявата камера е проведено проучване в гореспоменатия университет в Северен Тексас, по време на което е установено, че това се наблюдава при почти всички спортисти на високо ниво, които тренират с устойчивост, независимо дали са приемали анаболни стероиди или андрогени или не ( Dickerman R.D., Schaller F., McConatie V.D., Удебеляване на лявокамерната стена се наблюдава при елитни спортисти както със, така и без анаболни стероиди // Кардиология, октомври 1998; 90 (2): 145- 8). Този вид хипертрофия може да бъде свързан с ускорено увеличаване на телесното тегло, което не се счита за такава рядкост сред силовите спортисти.

Какъв извод може да се направи от всичко това

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че както видяхме, страховете са преувеличени. Всъщност използването на тестостерон в умерени дози не само не води до никакви лоши последици за нашето тяло, но също така дава известен положителен ефект.

Това е по-вярно за тези, които са преминали 40-годишната граница, тъй като на тази възраст нивото на техния собствен тестостерон започва постепенно да намалява.

ТОП 5 ХРАНИ ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

В допълнение, дори впечатляващите дози AAS, които са типични за културисти, не предизвикаха катастрофални последици. В този случай обаче изразът „колкото повече, толкова по-добре“ е неправилен.

Би било много по-разумно да изберете приемливи, нека ги наречем така, дози от същия тестостерон и да не експериментираме с много високи дози.

И още един такъв момент. Пушенето забранено. Самото пушене има много негативен ефект върху сърцето (и това без да споменем факта, че влияе върху нивото на собствения ви тестостерон в посока на понижаването му) и ако го комбинирате с изтощителни тренировки и масивен прием на анаболни стероиди и андрогени, тогава може нанесе непоправим удар на сърдечно-съдовата ви система. Помислете внимателно …

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация