мием-плодове-и-зеленчуци

ЗАЩО ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА МИЕМ ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ПРЕДИ КОНСУМАЦИЯ

0
(0)

Всички знаем още от деца, че трябва да мием плодовете и зеленчуците, преди да бъдат консумирани, независимо дали ще ги хапваме в сурово състояние или в сготвено. Но винаги ли го правим?

Лесно е да вземете свежа маруля, увита в целофан, да я отворите и да я накъсате или нарежете в купата за салата. Тя изглежда чиста и факта, че обикновено бързаме да приготвим храната, обикновено не обръщаме внимание дали е измита. Също така е много лесно да вземете ябълка от плика с покупки и да си я хапнете директно без да се замислите дали е измита.

Защо трябва да сме сигурни, че нашите витамини са измити преди да ги консумираме? Разумно е да знаете, че списъка с плодове и зеленчуци, които имат най-високи нива на пестициди са тези, които консумираме най-често.

Този списък включва ябълки, моркови, краставици, чушки, домати, праскови, ягоди и картофи и др.

Пресните продукти могат да съдържат бактерии, гъбички и други микроби заедно със следи от химикали. Ето и няколко съвета преди да пристъпите към консумацията на плодове и зеленчуци:

  • Винаги купувайте родно производство. Ако се стремите винаги да купувате местно отглеждани продукти през сезона, те ще са  възможно най-свежи и пресни, и ще елиминирате възможността от замърсяване по време на транспортирането.
  • Не купувайте нарязани продукти, които не се съхраняват охладени или на лед.
  • Не мийте продуктите, докато не сте готови да ги консумирате или сготвите. Измиването може да ускори бактериалния растеж и разваляне.
  • Измийте ръце и работно място, така че замърсяванията да не се прехвърлят върху вашата храна, докато я приготвяте. Ръцете, дъската за рязане и приборите трябва да се мият в гореща сапунена вода. Също така измийте продуктите, преди да ги нарежете, или рискувате да пренесете бактериите.
  • Пазарувайте в малки количества всеки ден за всяко хранене, така ще сте сигурни, че винаги плодовете и зеленчуците за вашата трапеза ще са пресни! Повечето зарзават остава свеж в продължение на два до пет дни, въпреки че някои от тях, като ябълки и лук или тиква могат да се съхраняват за по-дълг период.
  • Не оставяйте нарязаните плодове и зеленчуци за повече от два часа без да ги консумирате, освен ако няма да ги държите в хладилник. Нарязаните продукти, за които е позволено да бъдат на стайна температура повече от два часа, са изложени на риск от разваляне.
  • Студената вода е най-доброто измиване за вашите свежи витамини. Препаратът не се препоръчва, тъй като някои от тях са порести и могат да поемат химикалите от препарата. Използвайте четка за плодове и зеленчуци с твърда външна обвивка.
  • Зелените листни зеленчуци могат да съдържат бактериални замърсители, както и пестициди по тях. Накиснете в студена вода, за да се размекне остатъци от почва по тях, и след това накиснете във вода, разредена с оцет за няколко минути. След това можете да изплакнете със студена вода.
  • Също така е важно да не забравяте да носите ръкавици, когато боравите с люти чушки, тъй като те могат да изгорят кожата ви!

Следването на тези лесни предложения ще ви помогне да защитите семейството си от бактериите и пестицидите, които присъстват в продуктите, които купуваме от пазара, независимо дали ще са месно производство или внос.

Особено в студените месеци, трябва добре да внимаваме, как консумираме любимите си храни и стриктно да спазваме елементарните хигиенни норми. Така имаме по – голям шанс да се предпазим от вирусите, които върлуват през зимата.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация