Автомобилни крушки

Автомобилни крушки: въпроси и отговори

0
(0)

Често пренебрегваме значението на електрическите крушки в автомобилите си и се сещаме за тях едва когато някоя от тях изгори. Но те всъщност са от съществено значение за нашата безопасност, тъй като ни помагат да виждаме и да бъдем виждани, както и да сигнализираме на другите водачи за маневрите, които ще предприемем. За да ви помогнем да разберете по-добре светлините на вашия автомобил, днес ще ви отговорим на 5 основни въпроса за тях.

Еднакви ли са крушките във всеки автомобил?

Когато става въпрос за подмяна на автомобилни крушки, е важно да се помни, че всеки модел автомобил (дори от един и същ производител) е оборудван с различни крушки. Те могат да се различават по отношение на фасунгата, размера, мощността и типа. Най-разпространеният тип са халогенните лампи, но има и други видове, като ксенонови лампи (с напълнена с газ ксенонова крушка) и светодиодни лампи (най-модерните, предназначени да заменят всички останали видове). Преди да пристъпите към закупуване и подмяна на крушки, не забравяйте да проверите предоставената от производителя книжка за поддръжка за всички необходими технически спецификации. Това ще ви гарантира, че ще получите правилната крушка и авто аксесоари за вашия модел автомобил.

Какви светлини има във всеки автомобил?

За да разберете за какво се използват автомобилните крушки, е важно да познавате различните видове крушки, които се предлагат, и целта, която изпълняват. Съществуват четири основни вида автомобилни крушки: крушки за фарове, крушки за задни светлини, крушки за мъгла и крушки за вътрешно осветление.

Крушките на фаровете са най-очевидните от четирите, тъй като те са крушките, които се използват за осветяване на пътя напред. Тези крушки се предлагат в три вида: халогенни, ксенонови и LED. Халогенните крушки са най-евтиният и най-разпространеният тип крушки за фарове, които произвеждат жълта светлина. Ксенонови крушки D2R произвеждат много по-ярка бяла светлина, но са по-скъпи. LED крушките са значително по-икономични, но и на по-висока цена.

Крушките на задните светлини се използват за осветяване на задната част на автомобила, което улеснява другите водачи да ви видят. Двата най-разпространени вида крушки за задни светлини са халогенни и светодиодни. Халогенните крушки са традиционният тип крушки за задни светлини и произвеждат жълта светлина, докато LED крушките са по-ярки, произвеждат бяла светлина и обикновено са по-скъпи.

Крушките за фарове за мъгла се използват за осигуряване на допълнителна светлина в условия на лоша видимост. Халогенните крушки са най-разпространеният тип крушки за мъгла и произвеждат жълта светлина, докато LED крушките произвеждат по-бяла светлина и обикновено са по-скъпи.

Крушките за вътрешно осветление се използват за осигуряване на осветление в автомобила. Двата най-разпространени типа крушки за вътрешно осветление са халогенни и светодиодни. Халогенните крушки са традиционният тип крушки за вътрешно осветление и произвеждат жълта светлина, докато LED крушките произвеждат бяла светлина и обикновено са по-скъпи.

Може ли да смените само 1 крушка?

Когато сменяте електрическа крушка, винаги е по-добре да я сменяте по двойки както от съображения за безопасност, така и от практични съображения. Има две причини за това. Първата, замяната само на една от тях не само създава небалансиран сноп светлина, което намалява видимостта. А от друга страна и старата крушка ще се повреди по-бързо и най-вероятно преди новосменената. Поради тази причина крушките се продават в опаковки от по 2 броя и се препоръчва да се сменят и двете едновременно, когато едната от тях изгасне.

Можете ли да смените сами крушките?

Смяната на крушките може да изглежда проста задача, но ако става въпрос за по-нови модели автомобили, процесът може да бъде доста сложен. За да осигурите безопасна и успешна смяна на крушките, е важно да вземете няколко предпазни мерки. Носете защитни ръкавици, за да избегнете замърсяване на крушките, използвайте крушките, посочени в книжката за техническо обслужване на автомобила, и избирайте качествени резервни части, за да гарантирате оптимална работа и дълготрайност. Ако не се чувствате уверени в способността си да смените крушките сами, най-добре е да потърсите професионална помощ.

Ако все решите да смените крушките сами, не забравяйте да носите ръкавици, за да избегнете замърсяване на крушките, да използвате моделите, препоръчани в книжката за техническо обслужване на автомобила, и да изберете качествени резервни части, които ще осигурят оптимална работа и дълготрайност. Следването на тези стъпки ще помогне на новите ви крушки да издържат по-дълго и да светят по-ярко.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация