инвестиция

От какво се определя цената на златото и защо златните монети и кюлчета са добра инвестиция?

0
(0)

Цената на златото се определя от редица фактори, включително търсенето и предлагането на злато, стабилността на световната икономика и наличието на други инвестиции. Златните монети и кюлчета са добра инвестиция, тъй като са сигурен актив, което означава, че запазват стойността си дори във времена на икономически сътресения.

История и цена

Златото е химичен елемент със символ Au (от латински: aurum) и атомен номер 79, което го прави един от елементите с по-висок атомен номер, които се срещат в природата. В чист вид то е ярък, леко червеникаво жълт, плътен, мек, ковък и пластичен метал. Сравнително рядък елемент, златото е благороден метал, който се използва за монети, бижута и други изкуства през цялата история. В миналото златният стандарт често е прилаган като парична политика, но през 30-те години на XX век златните монети престават да се секат като разменна монета, а след 1971 г. световният златен стандарт е изоставен заради фиатна валутна система. Към 2019 г. общо 197 576 тона злато съществуват над земята.

Златото се произвежда при нуклеосинтезата на свръхнови и от сблъсъка на неутронни звезди и се използва в електронни компоненти и бижута. Заради устойчивостта си на корозия и пластичността си златото се използва в монети, бижута и други декоративни предмети. Други употреби включват електродите от златни листове в галванизацията, катодите за някои видове електрически тръби и в компютърните конектори.

Цената на златото се определя от силите на търсенето и предлагането на пазара. Цената на златните монети и кюлчета се влияе от същите фактори. Златото е добра инвестиция, защото е оскъден ресурс с много приложения. Златните монети и кюлчета са добра инвестиция, защото са материален актив, който може да се купува и продава лесно.

Златни монети и кюлчета за инвестиция?

Когато става въпрос за инвестиране в злато, има два основни варианта: златни монети и златни кюлчета. И двете имат своите предимства и недостатъци, затова е важно да се разберат предимствата и недостатъците на всяка от тях, преди да се вземе решение.

Златните монети са може би най-популярният вариант за инвеститорите. Те са лесни за съхранение и транспортиране и има голямо разнообразие от монети, от които да избирате. Един от недостатъците на златните монети е, че те често са по-скъпи от кюлчетата, така че ще трябва да разполагате с по-голям бюджет, ако искате да инвестирате в значително количество злато.

Златните кюлчета са по-достъпен вариант, а и са по-лесни за съхранение и транспортиране от монетите. Един от недостатъците на кюлчетата е, че те не се продават толкова лесно, колкото монетите, така че може да се наложи да чакате по-дълго, за да осребрите инвестицията си.

В крайна сметка най-добрият начин да инвестирате в злато е да диверсифицирате портфейла си както с монети, така и със слитъци. По този начин ще можете да се възползвате от предимствата на всеки вариант, като същевременно сведете до минимум рисковете.

Златните монети и кюлчета са чудесна инвестиция за тези, които искат да диверсифицират портфейла си или да се предпазят от инфлацията. Въпреки че цената на златото може да бъде нестабилна в краткосрочен план, в исторически план то е добра дългосрочна инвестиция. Златото е добра инвестиция и за тези, които търсят физически актив, който да държат.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация