ролетна-врата

Ролетна или секционна врата – Какво да изберем?

0
(0)

В момента на пазара има два вида много популярни гаражни врати – ролетни и секционни. В сравнение с някога използваните традиционни врати с две крила, секционните и ролетни врати за гараж са по-удобни за използване, изискват по-малко място и изглеждат по-добре. 

Както ролетните, така и секционните врати имат своите предимства и недостатъци – коя врата да изберете, за да отговаря най-добре на вашите изисквания – научете сега:

Ролетни врати

Ролетна врата, поради начина на отваряне, а именно навиващите се ламели на ролка е кръстена по този начин. Когато вратата се повдига, платното й се навива върху задвижващия вал (ролкова тръба). Благодарение на това ролетните врати са добър избор, когато искаме да спестим място – този тип врати не изискват допълнително пространство. Те могат да бъдат инсталирани както в гаража, така и извън него.

Когато купувате врата от този тип с автоматично отваряне, си струва да обмислите поставянето на „бронирана кутия“ (в случай, че трябва да отворите портата в случай на прекъсване на захранването) в тази кутия се намира „жило“ с което да освободите вала от мотора. На този тип врати също трябва да се монтират специални брави, за да се предотврати отварянето им от неоторизирани лица.

Наричат се още охранителни щори, ролково врати или охранителни ролетки. Ако трябва да направим разлика, то охранителните ролетки се оборудват с различни пана – оплетка (плетено платно от стоманени тръби), перфорация (перфорирани стоманени ламели – едра и ситна перфорация).

Повърхността на ролетните врати за гараж обикновено е устойчива на износване и въздействието на слънчевата светлина. Можете също така да изберете продукт с различен външен вид – има избор на текстури, някои компании също предлагат врати в няколко цветови варианта чрез прахово боядисване (въпреки че белия кафявия вариант е най-популярният).

Изработени са от стоманени омега водачи, конзоли и кутия, а ламелите могат да бъдат стоманени или алуминиеви с пълнеж от полиуретанова пяна за по-добра изолация.

Секционни врати

В момента секционните врати доминират на пазара. Това се дължи главно на комфорта на използване, много широк избор от модели и относително ниска цена. Монтират се само вътре (зад отвора) на гаража. Този тип врати се вписват добре, когато няма много място за маневри пред гаража – от друга страна обаче, имате нужда от малко допълнително пространство в гаража, за да поберете отворената врата. Така че това не е най-доброто решение за малък гараж.

Секционните врати могат да се предлагат в два варианта, горна и странична, но първата е по-популярна.

В предимствата на този тип порти е включена и тяхната топлоизолация. По този начин, това е подходящо решение за гаражи, свързани директно към сградата, особено ако те се отопляват. Като стандартна опция секционната врата се отваря ръчно, но ако някой иска автоматично отваряне – на пазара има и продукти с електрическо задвижване, повишаващи комфорта при използване.

Гамата от секционни врати е много широка, що се отнася до дизайна. Това е най-добрият избор за хора, които искат външният вид на гаража да съответства на архитектурата на сградата.

И така, ролетна или секционна врата – какво да изберем?

Съвременните гаражни врати се отличават, наред с други оптимално използване на пространството, както и удобна работа. Това са функционални елементи, които отговарят на изискванията на съвременните инвеститори. Къщите се строят върху все по-малки парцели, така че това, което има значение, е практическото развитие на пространството, както никога досега. Все повече потребители също придават голямо значение на ергономичността на решенията и комфорта при използване на дома, включително гаражната врата. Секционните врати и особено ролетните врати са решения, които могат да се похвалят с тези предимства.

Всичко зависи от размера на гаража, алеята и индивидуалните предпочитания. Ако сме изправени пред избор – ролетна или секционна врата – първо трябва да помислим за това, което ни интересува най-много. Ако гаражът е достатъчно голям, струва си да изберете секционна врата. Предимствата му – ниска цена и богат дизайн – обикновено го правят правилния избор. В случай на малки гаражи и алеи, ролетната врата ще бъде по-добра.

Как работи автоматизацията за гаражни врати?

Солидната гаражна врата гарантира безопасността на паркираната в гаража кола, но не може да се отрече, че използването дори на най-функционалната врата може да бъде малко обезпокоително. Трябва да се сетите да я затворите, когато напуснете автомобила си, което може да бъде особено обезпокоително при лошо време или когато бързате. Не е задължително да е така, ако изберете да поставите автоматизация на гаражната врата.

Не може да се отрече, че най -голямото предимство на автоматизацията на гаражни врати е голямото удобство при използването на такава система. Няма нужда да излизате от колата при затваряне или отваряне на портата , което е особено ценено в студените и дъждовни дни. Когато използваме съвременни услуги за геолокация, дори не е нужно да сваляме ръцете си от волана, за да контролирате вратата.

Това е отлично решение, ако имате ролетни гаражни врати или секционни гаражни врати. Освен това, благодарение на системите за контрол на достъпа и аларма, можем по всяко време да се уверим, че портата е затворена и дали инсталацията работи правилно.

Те могат да бъдат свързани към централната система за автоматизация на цялата къща – система „Умен Дом„, като по този начин контрола е изцяло във вашите ръце.

Четете още: Кои са най-търсените геймърски лаптопи

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация