затлъстяване

Болести, свързани със затлъстяването

0
(0)

Убедени сме, че всеки от вас в детството си е бил хранен поне веднъж „за мама и татко“. Няма спор, че годините минават и за много тези оправдания не са се променили. Да хапвате всичко и до последната хапка не е добра идея, особено, когато напредвате с възрастта. Все пак метаболизмът на хората се забавя с годините, а излишните килограми се свалят все по-трудно.

Предлагаме ви сега да научите, какво според Женски Свят ще ви коства, поредното изядено парче от тортата или втората порция, допълнително.

Истината е, че в наши дни затлъстяването е бич на цялата планета. Децата от ранна детска възраст привикват да се заседяват пред компютрите, а родителите забързани в ежедневието си, забравят за тях и за грижата по личностно здраве. Ако към това добавим големите разстояния, които хората всеки ден са принудени да изминават, за да стигнат до работа и разбира се използват транспорт за всяко нещо, дори за обикновеното ходене до магазина. Всичко това, мили хора води до затлъстяване!

Освен с рационалното хранене здравето си може да поддържате и с повече физическа активност. Така добро физическо и психическо представяне, ще доведат до висока устойчивост на тялото, а всичко това ще окаже силна протекторна защита срещу въздействието на вредните фактори идващи от околната среда. Всичката активност и съобразяване на нещата по-горе  ще доведат до дълголетие.

И каква, връщаме се на темата, каква е заплахата от неправилно хранене?

Болести, свързани със затлъстяването

• Атеросклероза

Едва ли някой ще си пожелае кръвоносните съдове да са му запушени с мастни наслагвания. Това води до инфаркти и инсулти.

• Хипертония

Знаете ли, че физически стрес, оказан над кръвоносните съдове отключва атеросклероза и прекомерната бъбречна работа? Ако към това добавите и високо кръвно налягане, то хипертонията ви е в „кърпа вързана“.

• Захарен диабет

Ключов фактор за отключване на захарен диабет тип 2 е затлъстяването. Това важи, особено ако е налице и генетична предразположеност.

• Безплодие

За съжаление много двойки искат, а не могат да имат деца. И не е тайна, че на бъдещите майки се препоръчва да отслабнат, за да могат да заченат успешно и да родят нормално и естествено дете.

• Психични заболявания

Тук, въобще не става дума, че мазнините попадат в мозъка. Касае се за комплекс за малоценност, които отключва затлъстяването. Така се започва и с анорексия, булимия или опитите за самоубийство.

• Мастна хепатоза

В резултат на прекомерния прием на мазна храна, най-много страда черният дроб. Той не може да се справи с функциите си и мазнини натрупвания се отлагат във всяка клетка на черния дроб. Тогава, никакъв режим за прочистване не можем да помогне.

• Холелитиаза

Наред с функционалността на черния дроб, важна за организма роля има и жлъчния мехур. Тяхната работа е свързана. И така, ако към това добавим нередовния прием на храна, застоя, преяждането, то образуването на жлъчни камъни е гарантирано.

• Метеоризъм

Тази болест няма да доведе до смърт, но е неприятна и изисква да се борите с нея. Едва ли на някой ще се хареса идеята да се чувства и изглежда като балон.

• Проблеми с опорно-двигателния апарат

С годините костите губят твърдостта си, а ставите – подвижността си. Излишното тегло само ускорява тези процеси и отнема радостта от движението и ходенето.

• Възпаления по кожата

Излишният себум води до запушване на порите. Намаляването на имунитета също играе роля. Това може би ще е достатъчно като инфо за пъпките по челото и брадичката.

Прочетете още: Влияние на стероидите върху сърцето

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация