как-ефективно-да-организирате-ефективно-склада

Как ефективно да организирате склада си?

0
(0)

Ефективната организация на вашия склад е от важно значение за успеха на  бизнеса ви. Клиентите може и да не го осъзнават, но не в офиса, а именно в складовите помещения се извършат повечето действие – съхраняването на продуктите, изпълнението на заявените поръчки, пакетирането им и т.н.

 Ако там цари хаос обаче, това затруднява всички по веригата и в крайна сметка може да ви коства забавяне на поръчки и недоволни клиенти. За да не попадате в тази неприятна ситуация, в следващите редове сме подбрали няколко ценни съвета за организиране на склад. Вижте кои са те:

  1. Започнете с голямата картина

Преди да се насочите към дребните детайли, първо се уверете, че познавате голямата картина. Ако складът ви се простира върху голяма площ, чертежите биха ви свършили чудесна работа. Разделете склада на отделни зони в зависимост от това къде какви действия се извършват – съхранение, опаковане на поръчки, изпращане и т.н. След това може да внесете допълнително разделение и в всяка една от тези зони, така че да направите работата на служителите максимално ефективна и да разполагат с всичко необходимо на едно място.

Разгледайте къде движението е най-натоварено и оптимизирайте маршрутите така, че служителите ви да не губят време и да не се получава огромно струпване на хора в някоя от частите на склада.

  1. Поискайте мнението на служителите ви

От удобството на офиса ви, всеки план може би изглежда отличен, но по-важното в с какво се сблъскват работещите на терен. Затова добра идея е да отидете на място и също така да потърсите съветите и мненията на супервайзерите и работниците, които ежедневно работят там и познават работата в детайли.

По всяка вероятност те ще ви дадат полезни идеи и съвети, които биха имали отлично приложение на практика. Възползвайте се от тази възможност за да изградите по-добра комуникация с екипа, за да може да разчитате, че те ще се свържат с вас, ако имат предложения за оптимизиране на процеса или ако смятат, че има някакъв проблем.

  1. Инвестирайте в подходящи стелажи

Когато става дума за организация, няма как да обърнем внимание на ключовото звено, върху което е изградена цялата организационна структура, а именно стелажите. Това, което трябва да имате предвид е, че различните стоки и контейнери имат нужда от различни видове стелажи. Професионалистите в тази област съветват да инвестирате в качествени и устойчиви стелажи, за да сте сигурни, че те ще издържат на напрежението и няма да ви предадат.

Добре подбраните стелажи значително ще улеснят ви улеснят в подреждането и организацията на отделните стоки и контейнери за съхранение и имат редица полезни приложения. Ако ви е интересно да научите повече, вижте повече в сайта на Форклифтбг.

  1. Организация и етикети

Всяка организация на склад може да бъде сведена до нещо просто, като обособяване и разделяне на различни звена. Вероятно вече сте забелязали, че една част стоките ви са високооборотни и често купувани от клиентите ви. Други една идея по-рядко, а трети – значително по-рядко.

Използвайте тази информация, за да създадете интелигентна и оптимизирана подредба на склада. Стоките от първия тип, които постоянно се поръчват, трябва да са най-лесно и бързо достъпни за вашите служителите. Не ги слагайте на най-високите рафтове или в най-отдалечени край от мястото за подготовка на поръчки, защото това ще бъде неефективно.

Следващите по близост и достъпност са стоките поръчвани от време на време и накрая – онези, които много рядко се поръчват. Етикетите върху стелажите и отделните продукти също ще са полезни, за да могат служителите лесно да се ориентират къде се намира точният продукт. Ако разполагате с множество продукти и голям склад, може би ще имате нужда да оптимизирате процеса като въведете продуктите в специална компютърна система, с помощта на която лесно да следите къде е конкретния продукт, с какви наличности разполагате и т.н.

Въвдете ли тази проста форма на организация, веднага ще забележите колко ефективен и бърз е цялостният процес от заявката на поръчката до изпращането ѝ от склада.

Научете още как: Как да научим детето да разпознава часовника?

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Следваща публикация